Ποιότητα Αέρα Εσωτερικών Χώρων

Rss
Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO)  είναι προϊόν ατελούς καύσης. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο και άγευστο αέριο που είναι εξαιρετικά τοξικό. Οποιαδήποτε εστία καύσης εντός της οικίας είναι πιθανόν να παράγει  CO, επί παραδείγματι τζάκι , ξυλόσομπα, σόμπα υγραερίου κτλ.  Όταν εισέρχεται στο σώμα, εμποδίζει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατο. Είναι δε δυνητικά θανατηφόρο, ακόμη και σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις.

 
Περισσότερα
Η ποιότητα αέρα σε εσωτερικούς χώρους που ζούμε είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Κάθε ένας από εμάς εργάζεται,διασκεδάζει, κυκλοφορεί, κοιμάται σε χώρους που η ανάγκη για  ευχάριστες και άνετες συνθήκες διαβίωσης επιβάλλει κλειστούς και ελεγχόμενους, κυρίως όσον αφορά στην θερμοκρασία, χώρους.

Όμως για την επίτευξη της «σωστής» θερμοκρασίας χρησιμοποιούμε ενεργοβόρες συσκευές θέρμανσης-ψύξης και γιαυτό προσέχουμε  πολύ τυχόν απώλειες που μπορεί να έχουμε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε σωστή ανανέωση του αέρα και έτσι στον αέρα που αναπνέουμε η συγκέντρωση CO2 αυξάνει συνεχώς απειλητικά για την υγεία μας αφού αυτό παράγεται από την ίδια την ύπαρξη μας και ενδεχομένως από «εξωγενείς» παράγοντες πχ καπνό-καυσαέρια  κλπ.
Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς η συγκέντρωση του CO2 σε εσωτερικούς χώρους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 1000ppm (η συγκέντρωση CO2 στην ύπαιθρο είναι περίπου 400ppm).

Πάνω από τα 1000ppm έχει παρατηρηθεί ότι δημιουργούνται προβλήματα πονοκεφάλων-υπνηλίας-απώλειας συγκέντρωσης κλπ.  ενώ πάνω από το μέγιστο επιτρεπτό όριο που είναι τα 5.000ppm παρατηρείται επίσης και αύξηση του ρυθμού της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.

 
American Society Heating & Refrigeration Engineers
CO2 Συγκέντρωση Ποιότητα αέρα στο εσωτερικό
2200έως 2600 ppm Απαράδεκτη
2000 έως 2200 ppm Πολύ φτωχή
1600 έως 2000 ppm Φτωχή
1400 έως 1600 ppm Ελλιπής σε εξαερισμό
1200 έως 1400 Οριακή
800 έως 1000 ppm Ιδανική
Περισσότερα