1. Πώς θα μετρήσω τον συντελεστή θερμοπερατότητας;

Η μέτρηση θερμοπερατότητας είναι απολύτως αναγκαία για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και για την βελτίωση αυτής (μέσω παρεμβάσεων δηλ βελτίωση μόνωσης κ.α.) οπου αυτό είναι εφικτό.
 
Πρόσφατα ο Γαλλικός οίκος ΚΙΜΟ παρουσίασε το ηλεκτρονικό όργανο TM210-U-kit που εκτός άλλων αναγκών μέτρησης και καταγραφής Θερμοκρασιών ικανοποιεί και την ανάγκη μέτρησης Θερμοπερατότητας δομικών υλικών.

Η μέτρηση θερμοπερατότητας είναι απολύτως αναγκαία για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και για την βελτίωση αυτής (μέσω παρεμβάσεων δηλ βελτίωση μόνωσης κ.α.) οπου αυτό είναι εφικτό.

Η μέτρηση της Θερμοπερατότητας με το όργανο TM210-U-kit επιτυγχάνεται με την μέτρηση 3 θερμοκρασιών δηλ. 1) Θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου, 2) Θερμοκρασίας εξωτερικού χώρου και 3) Θερμοκρασίας εσωτερικής επιφάνειας του προς έλεγχο δομικού υλικού, και κατόπιν υπολογισμών.

Για την σωστή μέτρηση του συντελεστή Θερμοπερατότητας U με το όργανο ΚΙΜΟ TM210-U-kit πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:
  1. Σταθερές συνθήκες μέτρησης. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι μετρούμενες θερμοκρασίες δεν μεταβάλονται με γρήγορο ρυθμό. Δηλαδή στον εσωτερικό χώρο δεν έχουμε πρόσφατα θέσει σε λειτουργία Θέρμανση ή Ψύξη.
  2. Εάν υπάρχει σε λειτουργία Θέρμανση ή Ψύξη τότε η μέτρηση πρέπει να γίνεται όταν έχει σταθεροποιηθεί η εσωτερική θερμοκρασία για αρκετή ώρα και το αισθητήριο μέτρησης της εσωτερικής θερμοκρασίας δεν επηρεάζεται άμεσα απο την λειτουργία του κλιματισμού (δηλαδή δεν είναι κοντά στο εν λειτουργία καλοριφερ ή κλιματιστικό)
  3. Η εξωτερική επιφάνεια του προς μέτρηση δομικού υλικού δεν υφισταται επιπλέον θερμικό φορτίο (π.χ. λόγω άμεσης ή έμμεσης έκθεσης στον ήλιο).
  4. Εφοσον έχουμε εξασφαλισει τα παραπάνω, τοποθετούμε τα αισθητήρια θερμοκρασίας συνδεδεμένα στο TM210-U-kit στις θέσεις που επιθυμούμε και περιμένουμε λίγη ώρα πριν το θέσουμε σε λειτουργία έτσι ώστε να αποφύγουμε λάθος μετρήσεις λόγω χρόνου απόκρισης του συστήματος (TM210-U-kit– θερμοστοιχεία).
  5. Οταν το θέσουμε σε λειτουργία μετά την σταθεροποιήση των μετρήσεων καταγράφουμε την μέτρηση U. Για μεγαλύτερη ακρίβεια μπορεί να κάνουμε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις (στην ίδια θέση)  και να καταγράψουμε τον μέσο όρο.
Σημ.: Οσο πιό μεγάλη είναι η διαφορά θερμοκρασίας εσωτερικού – εξωτερικού χώρου τόσο πιο ακριβής και πιό γρήγορη είναι η μέτρηση.